Lær baby at drikke af sugerør

Jeg ville ønske der var nogen, der havde fortalt mig jeg skulle introducere sugerør tidligt, til mine babyer. At introducere sugerør til babyer har nemlig betydelige fordele, ud over bare at tilbyde væske. I dette indlæg får du en konkret miniguide i at lære baby at bruge sugerør.

Hvorfor sugerør?

Hvis jeg skal være ærlig, så har jeg ikke altid været tilhænger af sugerør til småbørn. Men det er jeg blevet! Det måtte jeg faktisk erkende ret hurtigt, efter jeg begyndte at arbejde med tungebåndsbørn, og børn med andre mundmotoriske problemer.

 

Den sugebevægelse der bruges ved at drikke af sugerør, aktiverer de samme muskler, som er nødvendige under manipulation af fast føde. Altså at flytte rundt på maden, tygge og synke den. Bevægemønstret i selve suget og synk af væske gennem sugerør, er sensorisk stimulerende, og bidrager til regulering af nervesystemet.

 

Ved at introducere sugerør tidligt lægger du et stærkt motorisk fundament – det gavner også dit barns fremtidige tale.

 

OBS: Må ikke forveksles med en tudkop, der blot skal hældes. For denne er en hæmsko for mundmotorisk udvikling.

Hvornår kan baby lære at drikke af sugerør?

Omkring 2-års alderen vil teknikken komme af sig selv, som en naturlig mundmotorisk milepæl, men mange kan lære omkring de 10 måneder. 

 

Nogle kan lære endnu tidligere, men hav i mente at mundmotorikken endnu ikke er udviklet til at synke større mængde væske på én gang. Så prøv jer langsomt frem, hvis I starter tidligt. Det er vigtigt for senere mundmotoriske milepæle at baby kan drikke af almindelig kop før I introducerer sugerør.

 

Det giver mening at introducere sugerør, når baby begynder at vise interesse for at holde sin egen kop ved måltiderne. Jeg introducerer desuden ofte sugerør hos babyer på 10-12 måneder, som en del af et mundmotorisk træningsprogram. Og her skal du få min fremgangsmåde…

Sådan lærer du baby at drikke af sugerør

Her er præcis hvordan jeg lærer baby at bruge en sugerørskop:

 

Start med et almindeligt sugerør (gerne et tykt), i et almindeligt glas. Det er ikke praktisk i længden, men når teknikken spiller, kan du skifte over til en god sugerørskop til babyer. Det kan være den her. 

 

  1. Sæt sugerøret ned i væsken, som kan være lidt tynd saft for at lokke baby. Sæt fingeren for enden af sugerøret, så vasken fanges i sugerøret.
  2. Giv baby lidt saft ved at lette lidt på fingeren mens sugerøret holdes op til munden. Gentag et par gange indtil baby helt automatisk prøver at få fat om sugerøret med spids trutmund. Herefter kan du øge mængden af væske du fanger i sugerøret.
  3. Sæt sugerøret ned i glasset, og lad baby suge væske op. Vis baby at det er rigtigt nok, ved selv at drikke af sugerøret og ros anerkendende når baby gør et forsøg. 

 

Vær opmærksom på to ting.

  • Jo kortere sugerør, jo kortere skal væsken suges op. Det kan være en fordel med kort sugerør, så baby ikke skal suge kraftigt.
  • Brug kun almindelig kop og sugerør til opstart, og under opsyn. Hold på sugerøret når baby drikker – er sugerøret glat, kan baby ske at suge det med ind i munden og i værste fald få det galt i halsen. Så snart baby har lært teknikken, bør I skifte til en babykop med sugerør der ikke kan suges fri fra koppen.

 

Jeg ønsker jer god fornøjelse med sugerørslæring og hører rigtig gerne om jeres erfaringer, hvis I vil dele dem. Tag mig på Instagram med @balancebaby.dk!