Hvorfor hikker baby?

Ligesom hos voksne opstår hikke hos babyer på grund af sammentrækninger af mellemgulvet. Disse sammentrækninger resulterer i pludselige og ufrivillige bevægelser, der fører til den karakteristiske hikke-lyd. Man kender ikke den præcise årsag til at kroppen får disse sammentrækninger, men der er især fire omstændigheder, der øger hyppigheden og varigheden af hikke hos babyer.

1: For meget mælk, for hurtigt

Når mælken kommer ned i maven hurtigt, i store mængder, bliver mavesækken udspilet og påvirker muskulaturen i mellemgulvet. Det betyder ikke at baby får for meget mælk, men at det kommer for hurtigt ned i maven.

 

Hvad gør man ved det?

Ammer du, kan det være hurtigt nedløb, der gør at baby får meget mælk ned ad gangen. Du kan:

 • Håndudmalke det første mælk
 • Bruge laid back ammestilling
 • Hold pause efter kort tid, og læg til igen

 

Giver du flaske, er der ekstra høj risiko for at baby får meget mælk på kort tid. Flaske er nemlig som udgangspunkt nemmere at suge mælken ud af end brystet. Du kan:

 • Skift suttehovedet til slow flow (Jeg anbefaler Lansinoh Slow flow)
 • Brug metoden paced bottlefeeding
 • Tilbyd flaske ofte men med mindre mælk i

2: Refluks

Gastroøsofageal reflukssygdom (GERD), eller i daglig tale bare refluks, er en tilstand hvor mavesyre og indhold fra mælk løber tilbage i spiserøret. Det kan skyldes flere ting, men sker i det, lukkefunktion mellem mavesæk og spiserør er for svag til at holde på maveindholdet. Irritationen i området kan resultere i sammentrækninger i mellemgulvet.  

 

Hvad gør man ved det?

Refluks er et symptom på en problematik. Der vil altid være en grund til, at lukkefunktionen ikke fungerer optimalt. Ved refluks bør I opsøge vejledning hos en kvalificeret børnelæge eller babybehandler.

3: Sluger luft

Når baby sluger meget luft under amning eller flaske, bliver mavesækken udspilet og der sker en masse bevægelse både imens og efter måltidet. Luft vil gerne arbejde sig op og mælk vil arbejde sig ned. Det lægger et pres på mellemgulvet, som kan resultere i hikke. Det kan desuden give reflukssymptomer, i det luften der vil arbejde sig op, for skubbet maveindhold med sig.

 

Hvad gør man ved det?

Ammer du, er det vigtigt at have fokus på at baby har nok bryst i munden. Der må ikke komme kliklyde når baby sutter. Hold øje med at hele munden slutter tæt om brystet – kan der løbe mælk ud, kan der komme luft ind.

 

Giver du flaske, er det vigtigt at vælge en flaske, der er formet efter at tunge og gane kan danne et tætsluttende vakuum. Er suttehovedet smalt eller kort, er der øget risiko for at sluge luft langs siden af suttehovedet, ved hvert sut og synk. Jeg anbefaler Lansinoh sutteflasker.

 

Uanset om du ammer eller giver flaske, anbefaler jeg at hive fat i en dygtig ammevejleder, hvis problematikken med luft er vedvarende.

4: Allergier

Allergi overfor fødevarer som mor indtager, der kan gå i modermælken, kan også skabe en irritation og uhensigtsmæssig udspiling af mavesækken. Hikke vil ikke være eneste symptom på allergi. De mest normale fødevareallergier hos baby er:

 • Komælk (vær opmærksom på at det meste modermælkserstatning er lavet på komælk)
 • Æg
 • Soya

 

Hvad gør man ved det?

Ved mistanke om allergi bør du opsøge egen læge eller kvalificeret børnelæge.

 

Ammer du, kan du udelukke allergenet fra din kost, og gennem en periode på 3-30 dage observere om der er en forbedring af symptomer.

 

Giver du flaske med erstatning, kan du skifte til en allergivenlig erstatning. Der findes disse alternative erstatninger, der er egnet til baby med komælksallergi:

 • Althéra
 • Pepticate
 • Nutramigen 

 

I nogle tilfælde er det muligt at få tilskud til erstaningen, hvis allergien er bekræftet hos lægen.

Hikke er ikke farligt

Hikke i sig selv er ikke farligt, men det er sundt at være nysgerrig på årsagen bag. Opstår hikke i enkelte tilfælde i løbet af en uge, er der ikke noget at bekymre sig over. Har baby hikke et par gange dagligt, er det min anbefaling at undersøge hvorfor. Måske kan du selv spotte det, måske har du behov for hjælp.

 

Er du bekymret for dit barns helbred eller oplever hikke, der strækker sig over en time, skal I straks kontakte egen læge.