Baby tager ikke nok på
Vægten fylder rigtig meget, i tiden med en nyfødt. For mange bliver vægten en stressfaktor. Her får du afmystificeret hvad der forventes af babys vægt, og hvad der kan være gået galt, hvis vægten ikke følger helt med.
Det normale vægttab
Sundhedsstyrelsens retningslinjer lyder på, at spædbørn kan tabe op til 7-10% af deres fødselsvægt i løbet af de første dage efter fødslen, og stadig være inden for normalområdet. Det er vigtigt, at babyen begynder at tage på igen inden for den første uge. Hvis vægttabet overstiger 10%, eller hvis vægtøgningen ikke er tilstrækkelig, kan det være en indikation af, at der er behov for yderligere opfølgning og støtte.
Vægttabet bliver kritisk hvis baby taber sig mere end 10% og bliver sløvt. Baby kan i den forbindelse udvikle gulsot – det kan babyer med normalt vægttab også.
Nogle babyer taber sig over 10% uden at det er kritisk for deres sundhedsmæssige tilstand. Det kan ske i tilfælde hvor baby har en falsk forhøjet fødselsvægt. Altså hvor vægten, der noteres kort efter fødsel, er påvirket af ekstra væske i babys krop.
Får mor væskedrop under fødslen, kan babys fødselsvægt være forhøjet. Dette skyldes, at droppet kan føre til en midlertidig stigning i moderens væskeniveauer, hvilket også kan påvirke væskeniveauet omkring fosteret og dermed bidrage til en højere målt vægt ved fødslen.
Den optimale vægtøgning
Vægtøgningen for nyfødte varierer, men som en generel retningslinje siger man, at en sund nyfødt tager omkring 20-30 gram om dagen i de første måneder af livet. Det svarer til cirka 140-210 gram om ugen.
Individuelle variationer er normale, og vægtøgningen kan påvirkes af flere faktorer, som f.eks. hvornår mælken løber til, genetik og sutteteknik,
Hvis baby ikke befinder sig i en kritisk tilstand, bør man forstyrre amningen mindst muligt. Hvis amningen forstyrres, vil mælken løbere senere til og i værste fald vil mælkeproduktionen påvirkes betydeligt.
Indikatorer for at baby får nok mælk
Nogle gange skal vægten have et par ekstra dage, for at følge med. Ved hyppig vejning kan man også få en upræcis vægtkurve, og være i tvivl om der reelt set er tale om utilstrækkelig vægtøgning. I de tilfælde, kan det være gavnligt at se på andre indikationer på, at baby får nok mælk.
- Sundhedsstyrelsen anbefaler, at babyer i alderen 1-6 uger skal have mindst 6 våde bleer om dagen.
- Der skal være kortvarige vågne perioder, hvor barnet virker frisk. Hos en nyfødt kan disse perioder sagtens være under 10 minutter.
- Når spædbarnets hud “nappes” sammen mellem to fingre, skal huden hurtigt bounce tilbage. Hvis huden bliver stående når den slippes, tyder det på væskemangel.
- Har den nyfødte begyndende gulsot, skal denne være aftagende. Gulsot forsvinder i takt med at barnet får skyllet giftstoffer ud gennem urinen. Der skal mælk ind, før der kan komme urin ud.
- I skal have 8+ amninger i døgnet. Efterspørger baby ikke amning 8 gange, skal du selv tilbyde flere amninger (svarende til minimum hver tredje time). Efterspørger baby amning flere gange i døgnet, ammer I bare det mere.
Når supplering er nødvendigt
Det mest optimale er, hvis vægtøgningen kan sikres gennem forbedring af sutteteknikken, som kan øge den mængde mælk baby selv kan få ud af brystet. Alternativt bør barnet suppleres med enten udpumpet modermælk eller modermælkserstatning.
Supplering med flaske bør kun overvejes, når andre suppleringsformer er afprøvet, hvis man ønsker at forstyrre ammeetableringen mindst muligt. Supplering i få milliliter kan med fordel gøres med kop eller sprøjte. Supplering i større mængder kan foregå med et SNS-system, hvor barnet stadig stimulerer brystet.
Din mælk mangler ikke næring
Modermælk indeholder alle de nødvendige næringsstoffer og antistoffer, der er afgørende for barnets sunde vækst og udvikling. Mælken tilpasser sig barnets behov og alder og kan mætte barnet frem til det er minimum 6 måneder gammelt. Der findes ikke modermælk med utilstrækkelig næring.
Stort set alle bryster har kapacitet til at producere tilstrækkelige mængder mælk. Hvis du har en stofskiftesygdom, brystvævshæmmnde sygdom eller er blevet brystopereret, kan mælkeproduktionen være udsat.
Baby får for lidt mælk
Stillestående vægt eller utilstrækkelig vægtøgning hos spædbørn kan ofte relateres til udfordringer med overførsel af modermælk. Altså ikke mængden af næring i mælken, men mængden af mælk, som barnet får ned i maven. Det er vigtigt at fokusere på ammeteknikken og sikre, at barnet effektivt kan “tømme” brystet. Det kan altså betyde en verden til forskel, hvis baby har den helt rigtige sutteteknik.
Hold øje med om baby har nok bryst i munden. Oplever I smerter, kliklyde under amning, slugning af luft, suttevabler, eller andre tegn på dårlig sutteteknik, er det vigtigt at opsøge hjælp.
Har du behov for hjælp til at etablere en sund amning, hvor barnet sutter effektivt, kan du booke en ammevejledning lige HER.
Jeg undersøger barnet i munden og hjælper jer i mål med den helt rette teknik. Du vejledes i gode stillinger og håndgreb.