Bagsidedominans
Bagsidedominans beskriver en tilstand, hvor baby foretrækker at bruge musklerne på bagsiden af kroppen, især nakke- og rygmusklerne, mens der er mindre interesse for musklerne på forsiden, såsom mave- og brystmuskler. Enten fordi musklerne på forsiden er for svage eller fordi der er noget i kroppen, der gør bagsidemusklerne mere attraktive.
Tegn og symptomer
Bagsidedominans kan godt snyde lidt. Det kan virke som om man har en rigtig stærk baby, som er motorisk forud og ivrig for at komme fremad. Det er typisk de babyer, der får kommentarer som “Det kan næsten ikke gå hurtigt nok – han står jo allerede op!”. For selvom bagsidedominans kan hindre barnet i at nå sine milepæle, kan det ligne, at de er nået alligevel. Baby kan formentlig trille hurtigt, men ikke ved hjælp af kernemuskulaturen, men på baggrund af høj tonus i rygmuskulaturen.
Sådan kan det se ud
Præference for at ligge på ryggen: Barnet foretrækker at ligge på ryggen og viser modvilje mod at vende sig om eller ligge på maven.
Svært ved at trille: Barnet vipper eller vælter, men triller ikke ved at bruge sin kernemuskulatur
Overdreven “hovedkontrol”: Barnet viser tidligt styrke i nakken og kan være den baby, der får kommentarer om at være rigtig god til at holde sit hoved tidligt
Fladt baghoved: Udvikling af en skæv eller flad hovedform som følge af begrænset bevægelse og foretrukne sovestillinger
Flitsbuer: Baby laver flitsbuebevægelsen (smider sig bagover) ved skrig, ubehag eller nogle gange bare for at dreje sin opmærksomhed et andet sted hen
Mangel på interesse i legetøj foran: Barnet viser begrænset interesse i at række ud og gribe legetøj, der er placeret foran kroppen
Finder ikke sine fødder: Baby springer over stadiet hvor andre babyer finder sine fødder og hiver dem op til munden
Sover med hovedet smidt bagover: Hvis baby sover på siden eller nogle gange endda på ryggen, vil baby kigge op ad og smide hovedet bagover
Vil stå tidligt: Vil virke stærk nok til at stå op, og eventuelt hoppe på mors og fars ben
“Flyver” i maveleje: Smider armene ud og ligger og vipper på maven som en flyvemaskine
Det er vigtigt at være opmærksom på tegn og symptomer, da det som sagt kan have konsekvenser for den sunde motoriske udvikling.
Stærk ryg eller spændt ryg
Det er vigtigt at differentiere mellem en stærk ryg og en spændt ryg. En stærk ryg er et resultat af sund muskeludvikling og understøtter barnets evne til at opnå opretstående positioner. Styrken kommer når barnet lidt efter lidt får trænet musklerne.
En spændt ryg indikerer muskelspændinger, og eventuel smerte , hvilket kan påvirke barnets bevægelsesfrihed. Holder barnet sig oprejst på spændinger, er der ingen eller i hvert fald mangelfuld muskulatur inde under.
Bagsidedominans og stramt tungebånd
Bagsidedominans kan være forbundet med orale restriktioner som et stramt tungebånd. Når babyen har svært ved at udfolde og bruge musklerne på forsiden af kroppen, kan det let føre til præference for bagsiden. Identifikation og behandling af eventuelle orale restriktioner er afgørende for at skabe en mere balanceret muskeludvikling. Er du i tvivl om din baby har bagsidedominans som følge af mundmotoriske problemer, kan du få undersøgt din babys mundmotorik i klinikken ved Horsens. Book en oralmotorisk undersøgelse lige HER.