Korte lure og afbrudt søvn

Søvn fylder hos alle familier med spædbørn, for uanset hvor godt et sovehjerte baby har, er det benhårdt arbejde, og medfører højst sandsynligt et sæt forældre i søvnunderskud. Derfor kan det også være svært at skelne mellem det normale søvnmønster og det unormale.

Den normale søvn

Spædbørns søvncyklus varer typisk omkring 30-45 minutter. Det er helt normalt, at babyer vågner op efter denne cyklus. Det betyder ikke nødvendigvis, at barnet er sultent eller utilfreds, blot vågent. Korte opvågninger er en naturlig del af søvnprocessen, også om natten. Nogle babyer vil efterspørge mælk ved alle opvågninger, uden det er tegn på problemer. Konsulter med din sundhedsplejerske hvis du er i tvivl – eller book naturligvis gerne en ammevejledning lige HER.

Den uhensigtsmæssige søvn

Kritiske opvågninger er dem, hvor barnet vågner i skrig, er meget urolig eller har svært ved at falde i søvn igen. Hvis dette er tilfældet, kan barnet være faldet i søvn sultent og nu vågne endnu mere sultent. Det kan også være tegn på kropslige smerter, luft på tværs, refluks m.m. 

 

Barnet kan være faldet i søvn ved brystet før mæthed indtræffer. Der er som udgangspunkt intet i vejen for at putte sit barn med amning. Problemet opstår, når barnet falder i søvn midt i et måltid, fordi det er for hårdt at spise færdigt. Det er vigtigt at være opmærksom på ammeteknikken og sikre, at barnet får tilstrækkeligt med mælk inden søvnen, for at undgå de ulykkelige opvågninger.

Hvad kan være årsagen?

Et stramt tungebånd kan påvirke ammeprocessen og føre til ineffektiv sutteteknik. Det kan resultere i kortere amninger, hvor barnet ikke får overført nok mælk. Det kan også omvendt føre til lange amninger, fordi barnet vil fortsætte med at spise, indtil det er mæt. I begge tilfælde kan barnet blive så træt undervejs, at det falder i søvn. Søvn på tom mave, bliver både til kort og uroligt søvn.

Dårlig sutteteknik kan også fylde maven med luft, som i sig selv kan føre til en meget motorisk urolig søvn, hvor barnet efterspørger at blive holdt oprejst.

Baby kan sagtens have en mangelfuld ammeteknik uden at lide af stramt tungebånd. Har baby en dårlig sutteteknik, vil forbedring af den formentlig også forbedre søvnen. Har barnet dårlig sutteteknik som følge af spændinger i mund, kæbe, nakke, hals, kan det at ligge ned, også være forbundet med smerter og ubehag. 

 

Hos nogle babyer vil det ikke handle om mælk, men om spændinger, sanseforstyrrelser eller et spørgsmål om tryghed. Føl jer frem og følg mavefornemmelsen. Har du på fornemmelsen noget er galt, men ved ikke hvad, kan du booke en behandling i klinikken, så kigger vi på baby som en helhed. Du booker tiden HER.