Motorisk uro

Motorisk uro er uro, spjæt og bevægelse udover det normale bevægemønster for et spædbarn. Det kan være pludselige skift fra ro til bevægelse, uro i søvn, hyppige og hurtige spark og vift med armene eller kropslig anstrengelse og at “kejte rundt” under amning.

Nervesystemet

Nervesystemet spiller en afgørende rolle i motorisk kontrol. Motorisk uro kan opstå, når nervesystemet er udfordret eller overstimuleret. Spædbørns nervesystem er i intens udvikling, og derfor kan uro forekomme som en naturlig respons. Det kan forværres i perioder.  Det er vigtigt at skabe et stimulerende, men ikke overstimulerende miljø for at støtte en sund motorisk udvikling.

Vestibulærsansen

Balancecenteret i øret, også kendt som det vestibulære system, spiller en afgørende rolle i opretholdelsen af kroppens balance og koordination. Det består af tre halvcirkelformede kanaler og to små strukturer kaldet otolitter, der er fyldt med væske og små partikler. Når babyer bliver født, er deres vestibulære system stadig under udvikling. Det tager tid for dem at lære at bruge og koordinere systemet effektivt.

 

Motorisk uro kan skyldes umodenhed eller begrænsninger i det vestibulære system. Når babyer bevæger sig, sender det vestibulære system information til hjernen om kroppens position og bevægelse. Hvis dette system ikke fungerer optimalt, kan det resultere i motorisk uro, hvor kroppen konstant sender signaler (bevægelse) til hjernen, for at opnå en stimuli.

 

Spændinger, orale restriktioner og stramt tungebånd

Spændinger i det orale system, kan begrænse hvor effektivt disse signaler overføres til hjernen. Når man med velfungerende oralmotorik synker (f.eks. sit spyt, vand, mælk) drænes øret for væske. Et spædbarn med stramt tungebånd, vejrtrækningsproblemer eller synkevanskeligheder kan ske at springe den handling over. Med ophobet væske i øret, vil balancecenteret (det vestibulære system) være “pakket” ind og have sværere ved at blive stimuleret.

 

Når et spædbarn oplever begrænsninger i bevægelsen af tungen, ansigt, hals og nakke, vil den naturlige motoriske udvikling være påvirket. Når kroppen er klar til udvikling men bliver forhindret grundet restriktioner i kroppen selv, resulterer det i motorisk uro.

 

Børn med stramt tungebånd er desuden mere udsatte for oversensitivitet, da det stramme tungebånd påvirker vævet omkring centralnervesystemet.

Det er afgørende at identificere og løse eventuelle udfordringer med tungebåndet, hvis de ligger til grund for den motoriske uro.

Nervesystem hos spædbørn
Vestibulærsystem (balancecenteret)

Motorisk uro og søvn

Søvn kan påvirkes af motorisk uro. Baby kan komme til at vække sig selv ved sine bevægelser eller have svært ved overhovedet at falde i søvn. Motoriske uro kan resultere i hyppig opvågning og overfladisk søvn. Det er vigtigt at observere barnets adfærd og finde roden til uroen. Har man fokus på at finde den bagvedliggende årsag, kan man samtidig benytte sig af eksempelvis tyngdedyne, svøb, white noise og hud mod hud kontakt, som alle er beroligende for krop og nervesystem. 

 

Du kan få 15% rabat på tyngdedyner hos TyngdedynenByJuhl med koden BALANCEBABY15. Er du i tvivl om det er noget for jer, kan I prøve dynen i op til 30 dage, og returnere den hvis den “ikke virker”. Husk på, det er vigtigt sideløbene at arbejde med årsagen til den motoriske uro.

Rådgivning og støtte

Har du brug for at vide om det I oplever ligger inde for normalområdet? Book en behandling og lad os kigge på det. Mistænker du allerede at uroen stammer fra oralmotorikken, så booker du en oralmotorisk undersøgelse. Det kan give god mening hvis I samtidig har ammeproblemer. Du booker lige HER.