Smertefuld amning

Lad os starte med at mane en myte til jorden: Smerter under amning er ikke normalt, og det er en misforståelse, at brystvorterne skal hærdes.  Ofte opstår smerter, når barnet ikke har tilstrækkeligt brystvæv i munden eller udsætter brystvorten for tryk og slid på grund af manglende teknik.

Øjeblikkelig lindring

Det er vigtigt at tage baby fra brystet, ved smerte. Det gør du ved at blidt bryde vakuum med en finger i mundvigen. Læg hellere baby til af flere omgange og brug tid på at lægge rigtigt til, fremfor at skynde sig, og ende med smerter.

 

Har du sår/revner, heler disse bedst ved våd sårheling. Du holder brystet fugtigt med et stykke stofble, gennemvædet i kogt vand (Hent gratis guide HER)

 

Desuden kan du forsøge at placere baby dybt på brystet, så brystvorten ikke slides på spidsen. Det hedder “deep latch” altså at baby sutter med brystet dybt i munden.

Hvorfor gør det ondt når jeg ammer?

Hold øje med andre symptomer end smerten, da de kan indikere underliggende årsager. 

 

Blank og rød brystvorte, med hvide belægninger i babyens mund, kan signalere svamp.

 

Smerter oppe i brystvævet kan være tegn på brystbetændelse, eller en suboptimal ammeteknik, hvor dele af brystets mælkeflow afklemmes. Det kan føre til mælkeknuder som kan udvikle sig til brystbetændelse. 

 

Kliklyde under amning kan indikere at barnet ikke har tilstrækkeligt brystvæv i munden. Kliklydende indikerer som udgangspunkt også at baby sluger luft.

 

Læbestiftformet eller skæv brystvorte er tegn på, at brystvorten afklemmes. Det vil typisk være noget der går galt inde i munden på baby – altså dårlig sutteteknik.

Hvid belægning i munden på spædbørn indikerer svamp
Hvid belægning på tunge (trøske, svamp)

Sår og revner på brystvorten bør tages seriøst. Gentagen slid på huden kan føre til infektioner, vabler og ubehag. Når først sårene er der, kan man komme ind i en ond spiral, hvor amning blot forværrer sårene.

Hvid brystvorte efter amning, betyder oftest at brystvorten har været afklemt i munden (dårlig sutteteknik). Hvis brystvorten bliver hvid/blå imellem amningerne også, ledsaget af smerter, er der en sandsynlighed for Raynauds syndrom. Raynauds syndrom har ikke noget med teknikken at gøre, men er en ufrivillig sammentrækning af blodkarrene i brystvorten.


Ignorer ikke disse tegn, men søg hjælp så du ikke skal gå igennem hele jeres ammeforløb med smerter.

Vær opmærksom på at det kan føles uvant og give et lille jag, når du mærker nedløbet. Det er altså ikke et alarmende tegn på at noget er i vejen, når et lille jag, svagt brændende fornnemlse kommer fra brystet og ned mod brystvorten, når mælken løber ned, ved hver amning. Det skal være forholdvist kortvarigt og ikke decideret smertefuldt.

Skæv læbestiftformet brystvorte tegn på dårlig sutteteknik
Skæv brystvorte efter amning

Dårlig sutteteknik

Og hvad betyder alt det her så, med dårlig sutteteknik? Det er faktisk ret sort/hvidt. Der er kun én måde, baby kan sutte på, hvor det ikke gør ondt på mor, og baby samtidig får nok mælk ud af brystet.

God sutteteknik, nok bryst i munden

Baby skal have nok bryst i munden, til at nå helt ind til den bløde del af ganen. Hvis brystet slider op mod den hårde del af ganen, får brystvorten skader. Hvis brystet er helt ude mellem gummerne, kan baby slet ikke sutte, men kun bide på brystet.

Læberne krænget ud over brystet amning

Læberne skal være krænget ud over brystet, og slutte tæt, hele vejen rundt. Bider læberne ned i brystet, vil brystet blive skubbet ud af munden. 
Slutter munden ikke tæt i mundvigen, vil der løbe mælk ud med høj risiko også smutte luft ind. 

For at tungen kan danne vakuum og arbejde mælken ud af brystet, skal den svøbe op omkring brystvorten. Slipper den, eller svøber den slet ikke om brystet, vil brystvorten slides. Her vil være en høj risiko for at baby heller ikke får nok mælk ud.

 

Få hjælp

Det er afgørende at opsøge hjælp, hvis smerterne er vedvarende eller forhindrer dig i at amme afslappet. Føler du at du skal “holde ud” for at komme igennem en amning, er det vigtigt at søge hjælp uanset hvor kort tid det har stået på.

 

Jeg tilbyder ammevejledning i Egebjerg ved Horsens, hvor vi sammen vil identificere årsagerne til dine smerter og finde en måde hvorpå I kan amme smertefrit. Book ammevejledning lige HER.