Suttevabler

Suttevabler opstår, når babyens læbe gnaver ned i brystet under amning. Når læben ikke foldes ud over brystet, skabes friktion mellem læbe og bryst. På samme måde som friktion mellem sko og fod, når skoen gnaver og du får vabler. Suttevabler er en indikator for barnets sutteteknik, og de opstår altså kun, når teknikken ikke er optimal.

Hvad kan årsagen være?

Der er et par forskellige årsager til at læberne ikke krænges ordentligt ud, men ender med at folde ned i brystet. En af de hyppigste årsager er, at barnet ikke får nok bryst i munden og ender med at “bide” sig fast med læberne, for ikke at slippe taget om brystet. 

 

En anden hyppig årsag er, at baby slet ikke kan krænge læben ud. Læben er altså for stram, enten grundet spændinger eller stramt læbebånd.

Vær opmærksom på at suttevabler også kan opstå ved brug af en sut, hvor læberne gnaver ned i sutten. Hent (gratis) Den Simple Sutteguide HER, hvor du får hjælp til at vælge en hensigtsmæssig sut. 

JEG BLIVER KED AF AT HØRE I STADIG FÅR DETTE AT VIDE

“Suttevabler er tegn på et godt vakuum”
 
“Suttevabler er noget nogle babyer bare får”
 
“Han er godt nok ivrig, han har helt fået suttevabler”

Og alle de andre (velmenende) fraser som svigermor, tante, sundhedsplejersken af den gamle skole eller den uoplyste nabo kan komme med. Og det passer altså ikke. Vabler er ubehagelige og de kommer ikke uden årsag. Suttevabler kan sætte gang i en ond spiral, hvor teknikken bliver ved at være dårlig, fordi det er ubehageligt at spise med suttevabler.

Hvad gør man ved suttevabler?

For at komme suttevabler til livs, skal læben krænges ordentligt ud over brystet. For nogen, er det forholdsvis let, når bare der er fokus på det. Måske skal I have hjælp af en ammevejleder til at finde de rigtige stillinger og håndgreb. 

 

For andre er det afgørende at finde den underliggende årsag. Et læbebånd bliver eksempelvis ikke mindre stramt med tiden, og suttevablerne vil være et vedvarende problem. Har I brug for en vurdering af læbebånd? Book en tid i klinikken nær Horsens lige HER.

Læberne krænget ud over brystet amning