Svært ved at bruge sut

Nogle forældre vælger helst sutten fra, mens andre kæmper for at få barnet til at acceptere den. Brugen af sut kan være gavnlig for spædbørn af flere årsager. Sutten har en beroligende effekt på nervesystemet og kan dermed forbedre søvnkvaliteten, virke smertelindrende og trøste i situationer hvor barnet ikke kan komme til brystet.

Ammeproblemer og problemer med sut

For nogle babyer kan der være en sammenhæng mellem ammeproblemer og problemer med sutten. Enten ved at barnet afviser sutten eller ikke kan finde ud af at bruge den. Det kan skyldes, at barnet oplever udfordringer med at etablere en ordentlig sutteteknik, som altså kommer til udtryk ved både amning og brug af sut.

Overaktiv brækrefleks

Overaktiv brækrefleks kan betyde at refleksen sidder langt fremme i munden eller reagerer kraftigt på fremmedlegemer i munden, altså sutten. Brækrefleksen er en naturlig beskyttelsesrefleks, men den må ikke være til gene og aktiveres ved eksempelvis amning.

Refleksen bør egentlig heller ikke aktiveres ved brug af sut, såfremt man har den rigtige sut. Er refleksen overaktiv kan det være fordi tungen ikke har optimal bevægelsesfrihed og derfor rykkes refleksen så langt frem i munden, at tungespids, kinder og kæber kan kompensere for den manglede bevægelse i tungen bag til. Tungen kan have restriktioner grundet spændinger, dårlig indlært teknik, manglende muskelkontrol eller stramt tungebånd.

Den rigtige sut

Jeg har udarbejdet en udførlig guide til valg af sut og hvornår og hvordan du introducerer den for baby. Den er gratis, og kan findes lige HER.