Svært ved mavetid

Du får det at vide af alle, fra første dag med en baby – husk nu det nakketræning! Hvor tit ligger baby på maven? Husk at ligge baby på maven! Men hvorfor er det lige, at det er så vigtigt?

Mavetid er vigtigt fordi...

Mavetid er afgørende for babyers motoriske udvikling og styrkelse af nakke- og rygmuskler. Ved at lægge baby på maven skabes en stimulerende position, der hjælper med at udvikle hovedkontrol, de posturale reflekser, sanseintegration samt fremme koordination, så barnets fremtidige bevægelser bliver sikre og præcise. Med andre ord, vil mavetid danne grundlag for tril, kryb, kravl, gang, løb, klatring, svømning og alt andet brug af kroppen.

Især for baby med stramt tungebånd

Mavetid er særlig vigtig for babyer med stramt tungebånd. Det hjælper med at strække halsmusklerne og modvirke eventuelle orale spændinger, der kan påvirke barnets evne til at spise ved bryst, flaske eller fast føde. Mavetid kan selvfølgelig ikke stå alene som behandling for orale restriktioner, men er et led i at give kroppen de bedste forudsætninger.

Netop fordi hals og tunge strækkes ud i mavetid, kan det også være svært og ekstra hårdt for babyer med stramt tungebånd.

Løfter ikke hovedet

Selvom babyen ikke løfter hovedet højt under mavetid, tæller alt mavetid. Kontinuerlig, positiv oplevelse med mavetid er nøglen, og det er normalt, at babyen i starten ikke løfter hovedet meget. Alle fremskridt tæller og er en del af den motoriske udviklingsrejse. Lægger baby blot hovedet ned og gør ingen forsøg på at møffe eller løfte hovedet, er det vigtigt at reagere, da der kan være spændinger i eller omkring nakke og hals, der gør det umuligt eller smertefuldt at løfte hovedet.

Gråd under mavetid

Det er almindeligt, at babyer kan virke frustrerede under mavetid. Dette kan skyldes uvished om positionen, manglende kontrol eller simpelthen, fordi det er en ny oplevelse. Det er vigtigt at skabe en positiv og støttende atmosfære under mavetid. Hvis babyen viser tegn på ubehag, anbefales det at booke en tid til kropsbehandling. Det gør du lige HER.

Hvis størstedelen af jeres mavetid ser sådan ud, skal I reagere